Generiek kompas in werking: aanlevering kwaliteitsgegevens via KIK-V werkwijze verandert in 2025

In mei en juni 2024 was het mogelijk de indicatoren Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg (opgenomen in de handboeken ‘indicatoren personeelssamenstelling’ en ‘indicatoren basisveiligheid’) via de KIK-V werkwijze aan te leveren bij het Zorginstituut. Per 1 juli jl. is het Kwaliteitskader vervangen door het Kwaliteitskompas en opgenomen in het Register. Dit heeft veranderingen tot gevolg voor het huidig uitwisselprofiel ‘Zorginstituut Openbaarmaking kwaliteitsindicatoren verpleeghuiszorg’. De aanlevering van kwaliteitsinformatie aan het Zorginstituut verloopt vanaf 2025 anders.

Situatie voorheen

Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg is opgesteld in samenwerking met zorgaanbieders, cliënten en zorgprofessionals en was opgenomen in het Register. Elk jaar vroegen de samenwerkende partijen zorgaanbieders om de indicatoren uit de handboeken aan te leveren. De resultaten werden vervolgens gepubliceerd in het Openbare Databestand (ODB). Met de KIK-V werkwijze was het mogelijk om de indicatoren automatisch te berekenen en aan te leveren. Het uitwisselprofiel ‘Zorginstituut Openbaarmaking kwaliteitsindicatoren verpleeghuiszorg’ beschreef hoe zorgaanbieders dit proces met de gegevensset KIK-V konden uitvoeren.

Het Generiek kompas

Het zorgveld heeft het kwaliteitskader vervangen door het Generiek kompas. Het kompas is op 1 juli 2024 opgenomen in het Register. Het kompas bestaat uit vijf ‘bouwstenen’ die belangrijk zijn in de ontwikkeling van kwaliteit in de verpleeghuiszorg, wijkverpleging en een zorgvraag thuis. Het kompas kent een andere benadering van verantwoording over kwaliteit dan het eerdere kwaliteitskader. Rapporteren over de onderwerpen in het kompas gebeurt niet langer in de vorm van indicatoren, maar in de vorm van een ‘kwaliteitsbeeld’ en cijfers over de cliëntervaring. Het kwaliteitsbeeld is een vormvrije rapportage met informatie over de manier waarop een zorgorganisatie invulling geeft aan de bouwstenen in het kompas. De zorgaanbieder levert in 2025 de link naar dat kwaliteitsbeeld en de cliëntervaringscijfers op aan het Zorginstituut. Op de website Zorginzicht.nl staat hierover meer informatie opgenomen.

Gevolgen voor het uitwisselprofiel Zorginstituut

Omdat het huidig kwaliteitskader komt te vervallen, vervalt ook het bijbehorende uitwisselprofiel. Met de komst van het kwaliteitsbeeld en de cliëntervaringscijfers worden in 2025 geen indicatoren uit dit uitwisselprofiel meer aangeleverd bij het Zorginstituut via de KIK-V werkwijze. Hierdoor komt er voor komend jaar geen nieuwe versie van het uitwisselprofiel.

KIK-V onderzoekt, samen met zorgaanbieders, hoe de KIK-V werkwijze kan bijdragen aan het opstellen van het kwaliteitsbeeld. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar manieren waarop data uit het datastation onderdelen van het kwaliteitsbeeld cijfermatig kan ondersteunen. Zo kunnen zorgaanbieders, die hun datastation eerder hebben gevuld voor gegevensuitwisseling met het Zorginstituut, eenvoudig bepaalde berekeningen (her)gebruiken voor hun eigen kwaliteitsbeeld. Denk hierbij aan onderbouwing van de inzet van een passende deskundigheidsmix, ontwikkelingen in personeel of cliëntenbestand, of investeringen in innovatie. Daarnaast biedt de implementatie van KIK-V een basis voor interne kwaliteitsmonitoring. Ook dit is waardevol voor het kwaliteitsbeeld. KIK-V streeft ernaar om voor het eind van 2024 een eerste set voorbeelden beschikbaar te stellen en nodigt aanbieders van harte uit om mee te denken!

NB. De geïmplementeerde gegevensset is uiteraard nog steeds te gebruiken voor het beantwoorden van vragen van andere KIK-V ketenpartijen, zoals de IGJ en zorgkantoren.

Meer weten? Neem deel aan de informatiebijeenkomst KIK-V en het Generiek kompas!

Op 21 november van 14.00 – 15.00 uur vindt een digitale informatiebijeenkomst ‘KIK-V en het Generiek kompas’ plaats. Hierin worden de veranderingen die het Generiek kompas teweegbrengt en de rol van de KIK-V werkwijze in het onderbouwen van het kwaliteitsbeeld toegelicht. Zorgaanbieders zijn van harte uitgenodigd om deel te nemen.