Het Bedrijfsfunctiemodel en KIK-V: houvast voor efficiënt gegevensbeheer in de zorg

Recent heeft Fizi, de beroepsvereniging van zorgfinancials, het programma KIK-V als een casus opgevoerd in het whitepaper "Bedrijfsfunctiemodel Zorg". Dit document beschrijft een model dat zorgorganisaties ondersteunt in het structureren van hun bedrijfsfuncties. Het bedrijfsfunctiemodel kan als bestendige kapstok gebruikt worden voor andere modellen zoals een procesmodel, applicatiemodellen en gegevensmodellen. KIK-V wordt in het paper gepresenteerd als een voorbeeld om de praktische toepassing van het model te illustreren. 

Vergroot afbeelding Plaat die het Bedrijfsfunctiemodel Zorg beschrijft en wat het kan betekenen voor KIK-V
Beeld: ©Michel Henry

KIK-V als voorbeeld

Het Bedrijfsfunctiemodel Zorg kan bij KIK-V implementaties als een raamwerk gebruikt worden om informatiestromen, databronnen en verantwoordelijkheden mbt het gegevensbeheer te structureren.  Het model helpt tevens om structuur en uniformiteit aan te brengen in de manier waarop informatie binnen zorginstellingen wordt verwerkt en uitgewisseld.

Het whitepaper noemt KIK-V dan ook als een praktische casus om de toepasbaarheid van het model te illustreren. Dit benadrukt niet alleen de kracht van het model, maar ook de meerwaarde van KIK-V voor zorgorganisaties die hun bedrijfsprocessen en gegevensbeheer willen verbeteren.

Kapstok

In het whitepaper wordt benadrukt dat vrijwel elke zorgorganisatie op zoek is naar meer structuur en samenhang in de bedrijfsvoering. Daarom heeft Fizi, samen met het Zorginstituut Nederland, KPMG en een afvaardiging van haar leden, dit generieke bedrijfsfunctiemodel ontwikkeld. Het model biedt een gestructureerd kader dat helpt om het gegevensbeheer binnen organisaties in kaart te brengen en de informatievoorziening te verbeteren.

Arnold Wijngaarden van Fizi legt uit: “Het model helpt organisaties om een 'foto' te maken van hun bedrijfsvoering. KIK-V komt in beeld waar het gaat om de koppeling van gegevensregistraties aan bedrijfsfuncties. Dit maakt duidelijk waar welke gegevens vandaan komen wat cruciaal is voor een efficiënte en effectieve inrichting van de informatievoorziening. ” Het bedrijfsfunctiemodel geeft daarmee niet alleen houvast aan het informatiebeheer, maar ook aan andere professionals binnen zorgorganisaties die verantwoordelijk zijn bij de registratieve processen.

Inzicht in de praktische toepassing

Om meer inzicht te krijgen in hoe het bedrijfsfunctiemodel zorgorganisaties concreet kan helpen, organiseert Fizi op 5 november een verdiepende sessie. Arnold Wijngaarden (Fizi) en Josien de Reuver (KIK-V) leggen uit hoe zorginstellingen praktisch aan de slag kunnen met het model en welke meerwaarde het kan bieden voor de bedrijfsvoering. Voor zorgorganisaties die hun informatievoorziening en -beheerprocessen willen optimaliseren, biedt deze sessie een waardevolle kans om te leren hoe het bedrijfsfunctiemodel hen kan helpen in hun zoektocht naar meer structuur en efficiëntie.

Schrijf je in voor de verdiepingssessie op 5 november.