Gewoon beginnen! Jerry Fortuin over datagedreven werken

De Vereniging Digitalisering Zorg Achterhoek (DZA) boekte in de afgelopen twee jaar flinke vooruitgang op het terrein van data-uitwisseling en databeschikbaarheid in de (regionale) zorg. Hiermee werd het fundament gelegd voor een federatief lerend netwerk dat domein overstijgende primaire en secundaire databeschikbaarheid, -uitwisseling en -gebruik faciliteert.

Vergroot afbeelding Dit plaatje toont de voordelen van het federatief netwerkmodel en is een illustratie bij een artikel.
Beeld: ©Michel Henry

Het belang van databeschikbaarheid

Waarom wordt databeschikbaarheid zo belangrijk gevonden in de achterhoek? Dit licht Jerry Fortuin, programmamanager van DZA, toe aan de hand van een anekdote: Al in 1984 werd het eerste boekje over het gebruik van computers in de zorg uitgebracht. Destijds voorzag men dat computers en het uitwisselen van data een belangrijke rol in de zorg zou gaan spelen. Nu, bijna 40 jaar later is dit nog steeds van groot belang!

Ambitie

De regio Achterhoek heeft de ambitie om een federatief lerend netwerk op te zetten waarin zorgaanbieders eenvoudig en domein overstijgend gegevens kunnen uitwisselen. De volgens Jerry zijn juist de ‘niet sexy’ vraagstukken binnen organisaties, zoals rond datamanagement en data governance, van belang om dit netwerk op te zetten. Data die vanuit verschillende silo’s van de zorg verbonden zijn, geven helder inzicht in de status van de zorg. Daartoe is het nodig dat de gegevens de juiste structuur en een uniforme betekenis hebben.

Toekomstvisie

Behalve dat deze opvattingen onderdeel zijn van de toekomstvisie van DZA op databeschikbaarheid, sluiten ze aan bij verschillende landelijke programma’s. Bij Programma KIK-V gaat het om de betekenis van de data en binnen programma eOverdracht staat vooral de structuur van de data centraal.

Lerend netwerk

Jerry legt uit dat aansluiten bij KIK-V rechtstreeks bijdraagt aan de opbouw van een federatief lerend netwerk. Het programma sluit op veel punten aan op het landelijke streven naar datagedreven werken en databeschikbaarheid. Te meer omdat meerdere lagen van de organisatie betrokken zijn, van beleid tot het IT-niveau.

Jerry’s boodschap: ‘Wil je starten met meer datagedreven werken? Gewoon beginnen! Ook het lerend netwerk leert!’