KIK-V in de praktijk: de implementatie van een datastation bij Zorggroep Sint Maarten

In het programma KIK-V werken ketenpartijen in de verpleeghuiszorg samen om de uitwisseling van gegevens rond de kwaliteit van zorg en bedrijfsvoering te stroomlijnen. Maar hoe ziet dat er in de praktijk uit? Rian van Dinter-Dimmendaal, adviseur beleid en kwaliteit bij Zorggroep Sint Maarten, vertelt tijdens de bijeenkomst "Doe mee met KIK-V" over de stappen die binnen de organisatie zijn gezet, de uitdagingen die zij tegenkwamen, hoe deze zijn aangepakt en welke successen zij hebben behaald.

Vergroot afbeelding Op de foto zie je links spreker Rian en rechts iemand uit het publiek die een vraag stelt. de foto's zijn van de bijeenkomst op 28 mei
Beeld: ©Studio Esmee
Foto's van de bijeenkomst ''Doe mee met KIK-V''

Databeschikbaarheid

Toen Zorggroep Sint Maarten in 2021 met KIK-V begon namen ze eerst deel aan de workshop “Starten met KIK-V”, destijds bekend als een kennissessie. In deze workshop werd expliciet aandacht besteed aan het lokaliseren van bedrijfsvoeringsgegevens. Met de ondersteuning van een KIK-V implementatie-adviseur voerde Sint Maarten een informatieanalyse van hun HR-gegevens uit. Deze analyse toonde aan dat de informatiehuishouding bij Sint Maarten op orde was en dat de juiste data op de juiste plek geregistreerd werd. Dit maakte de implementatie van een datastation een logische volgende stap.

Datastation

De informatieanalyse zorgde ervoor dat de DaaS-leverancier de benodigde informatie uit de bronsystemen gemakkelijk kon vinden. Het datastation faciliteert geautomatiseerde gegevensuitwisseling met ketenpartijen. Tijdens de bijeenkomst kwamen er veel vragen vanuit het publiek over het technische aspect van de implementatie van KIK-V. Rian gaf samen met KIK-V adviseur Lisette Baas, onder andere een toelichting op de verschillen tussen een datastation en een BI-tool.

"Het grootste verschil tussen een datastation en een BI-tool is dat er middels het datastation geautomatiseerd informatie uitgewisseld kan worden met ketenpartijen,"

Zo vertelt Rian. Zorggroep Sint Maarten koos voor een datastation van DaaS-leverancier NLcom voor de gegevensuitwisseling.

Ondersteuning vanuit KIK-V

De implementatie van een datastation vraagt een investering van een zorgorganisatie, vooral in tijd. Rian benadrukt dat deze tijdsinvestering het waard is, omdat het implementeren van een datastation op den duur tijd bespaart dankzij de automatische aanlevering. Daarnaast draagt het bij aan de landelijke ontwikkeling om meer datagedreven te werken, iets waar Zorggroep Sint Maarten zich graag voor inzet. KIK-V adviseur Lisette voegt toe dat het Programma KIK-V ondersteuning biedt aan zorgorganisaties die willen starten met KIK-V.

Toekomstplannen

Wat zijn de toekomstplannen van Zorggroep Sint Maarten op het gebied van gegevensuitwisseling? Momenteel levert de organisatie personeelsgegevens aan via de KIK-V werkwijze. Zodra de personele indicatoren uitgewisseld zijn met het Zorginstituut voor de ODB, zal Sint Maarten zich richten op het uitbreiden van de gegevensset en het hergebruik van personeelsgegevens voor een ander uitwisselprofiel.

Voor het Programma KIK-V liggen de toekomstplannen onder andere op het ontwikkelen van verschillende uitwisselprofielen. Branchevereniging ActiZ heeft plannen om benchmarkgegevens voor haar leden in de toekomst ook met behulp van een KIK-V uitwisselprofiel te verkrijgen. Dit vormt een extra stimulans voor zorgaanbieders om te starten met KIK-V.